Openstelling Oostendorper watermolen

De Oostendorper watermolen is gebouwd in 1548. Het is een dubbele waterradmolen; op de rechter oever staat een korenmolen met twee raderen en op de linker oever een oliemolen met één rad. Het is juist deze combinatie die de molen zo bijzonder maakt.

In 1946 werd de oliemolen door hoog water geheel weggeslagen en daarna in 1950 gerestaureerd. Sinds 1946 is de molen eigendom van de gemeente Haaksbergen. Na een grondige restauratie in 1987-1988 is de molen in zijn oorspronkelijke staat hersteld en in mei 1988 door heer Winsemius, oud-minister van Volkshuisvesting, voor het publiek opengesteld.

Vereniging Hoksebargse Möll’n

In 1987 is de Vereniging Hoksebargse Möll’n opgericht welke zich ten doel stelt: “de instandhouding en het oorspronkelijk gebruik van de molen te bevorderen”. De vereniging verzorgt rondleidingen en demonstratiedagen, waarop meel gemalen en olie geslagen wordt. Verder zijn er in de molen diverse producten te koop zoals: Brood (gebakken van molenmeel), volkoren, tarwebloem, roggemeel, roggebloem, pannenkoekmeel, muesli, kruidkoekmeel, havermout, lijnzaad, lijnolie en lijnkoeken.

Openingstijden

Bezoek deze bijzondere water- en oliemolen. Van april t/m september is de molen op woensdag en zaterdag geopend van 14.00-17.00 uur. Van oktober t/m maart is de molen op woensdag en zaterdag geopend van 14.00-15.00 uur. In de periode van april t/m september wordt er zaterdags regelmatig tijdens de openingstijden olie geslagen. Een rondleiding is ook mogelijk. Reserveren kan bij de coordinator, minimaal 14 dagen van te voren.

Het restaurant “de Watermölle” is 7 dagen per week geopend vanaf 10 uur.

Prijzen voor een rondleiding tijdens openingsuren

  • Volwassenen € 3,00 p.p
  • Kinderen € 1,50 p.p

Bezoek buiten openingstijden

Een bezoek/rondleiding buiten de reguliere openingstijden is mogelijk op aanvraag. Neem hiervoor minimaal 14 dagen van te voren contact op met de c oordinator, E-mail: ja.wassing@concepts.nl.

Prijzen rondleiding (buiten openingstijden)

  • Groepen (vanaf 8 personen) € 3,00 p.p. + € 30,00 toeslag
  • Scholen buiten Haaksbergen € 1,50 p.p.
  • Scholen in Haaksbergen € gratis
  • Bruidsreportage € 50,00