Openstelling windmolen De Korenbloem
De naam van deze prachtige molen is “ Windmolen De Korenbloem” en heeft als functie het malen van graan. De molen is in 1798 gebouwd als achtkantige stellingmolen met schuine schoren.
In 1888 was de stelling dusdanig slecht dat deze gesloopt werd en vervangen door zand om de molen aan te brengen. Sinds die tijd, tot 1991, was de molen dus een beltmolen.
Bovenkruier
De molen wordt ook wel bovenkruier genoemd omdat alleen de kap met wielen op de wind gezet kan worden. De lengte van elke wiek is 12 meter. De vlucht is dan 24 meter (van top tot top). De kap is met riet gedekt. Het achtkant (het getailleerde molenlijf) is gedekt met schaliën, gemaakt van geteerd eikenhout. Deze schaliën, die in drie lagen over elkaar gaan zijn typerend voor Oost-Twente en de Geldersche Achterhoek. Ook over de grens komen wij ze tegen. Het is zeer waarschijnlijk dat de molen ooit eens als pelmolen heeft gefunctioneerd. De molen bestaat niet uit verdiepingen maar uit een begane grond met vier zolders.
Deze voormalige beltmolen uit 1798 is in 1993 gerestaureerd tot achtkantige stellingmolen met een vlucht van 24 meter en Oudhollands opgehekt met fokwieken. De inrichting heeft één koppel 16er natuurstenen en een sleepkruiwerk. De constructie bestaat uit een gemetselde bakstenen voet en een houten romp met schaliën. De kap is hout met riet gedekt. Klik hier voor een stukje historische achtergrondinformatie.
Vereniging Hoksebargse Möll’n
In 1987 is de Vereniging Hoksebargse Möll’n opgericht welke zich ten doel stelt: “de instandhouding en het oorspronkelijk gebruik van de molen te bevorderen”. De vereniging verzorgt rondleidingen en demonstratiedagen.